Névtelen terv 17
Divat
2023. 08. 31.

Mary Janes - visszatértek az ikonikus pántos cipők


Elérkezett az augusztus vége és ezzel együtt az új szezon. A nyári sales megmaradt túlélői lekerülnek a vállfákról és mintha már senki sem emlékezne arra, hogy is találta meg a tökéletes fürdőruha modellt. A harsány színek finomodnak, az extravagáns nyári minták és maxi ruhák helyett a “back to business” újra átveszi az uralmat és ezzel végre az utcákon is életre kelnek azok a trendek, melyeket még 2023 januárjában, az év elején a kifutókon láthattunk. 

Az idei ősz egyik nagy sztárja Mary Jane - de ki ő és hogy lett ikonikus szereplője cipős szekrényünknek? Biztos sokan emlékszünk Carrie Vogue-beli gardrób jelenetére, amikor is első sikeres cikkének leadása után betekintést nyert - Manolo Blahnik Mary Jane pántos fekete cipőjére még ő is azt hitte hogy csak városi legenda.

Nos a Mary Janes cipő modell eredetileg egy lapos balerina cipő, lekerekített orral és jellegzetes pánttal a tetején -  iskolások hagyományos lábbelijeként szolgált - ezért alacsony sarokkal fekete színben terjedtek el. Az 1900-as évek elején azonban átnevezték őket: szeretett képregény szereplőkkel azonosították őket, Mary Jane-nel és Buster-rel.

Bár sok lábbeli stílus jött és ment, a Mary Janes-ek maradtak. Olyan neves divattervezőket és márkák tervezőit ihletett meg, mint a CHANEL, Manolo Blahnik, Jimmy Choo, DIOR, de természetesen elérhetőbb márkák kínálatában is megtaláljuk: Repetto Paris, Pretty Ballerinas, KAZAR, KAZAR STUDIO vagy akár Dr. Martens.  A tervezők és modellezők sok arcát mutatják be az eredeti Mary Janes-nek, beleértve a magassarkú, a platform, a sokszínű és a több pántos stílusig, így szinte tényleg igaz az állítás, hogy minden alkalomra találunk egy pár Mary Janes-t. 

Íme néhány kedvenc darabunk és stílusirányzatunk az idei kora őszi időszakra:

Klasszikus fekete:

Kalsszik fekete

Különleges anyag

Különleges anyag

Dorothy piros cipő

Dorothy piros cipő

Állatmintás

Állatmintás

Hegyes orrú

Hegyes orr

A bevállalós

A bevállalós

Összeállította: Vári Kata


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák