42
Kult
2023. 09. 20.

Michelin Guide 2023: Kulináris Utazás a Magyar Éttermek Világában


Megjelent a MICHELIN Guide Hungary 2023-as kiadása, íme mely éttermeket tartja a legjobbnak az országban. Hetvenöt étterem került a kiadványba, egy olyan konyhát is beleértve, amely most nyerte el a MICHELIN Green Star elismerést, egy másikat, amely Bib Gourmand minősítést kapott, valamint tizennégy új ajánlás érkezett. Az új kiadvány méltatja a jelenlegi kínálat kulináris változatosságát. 

A két kétcsillagos megtartja MICHELIN-csillagjait:

A tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand megtartotta két-két MICHELIN-csillagát 2023-ban. Mindkét étterem a tavaly első alkalommal megjelent MICHELIN Guide Hungary kiadványban nyerte el kétcsillagos minősítését. A Platán Gourmet a tatai vár falai mögötti pincékben elrejtett intim étterem, ahol a nyitott konyhában Pesti István és kis csapata kifinomult, innovatív fogásokat alkot tökéletesen kiegyensúlyozott ízekkel és textúrákkal. 

Széll Tamás és Szulló Szabina elegáns étterme, a Stand szintén egy rálátással rendelkező, üveghomlokozatú konyha köré épül. Gyönyörűen megalkotott fogásaik tekintélyes mélységet és kifinomultságot nyújtanak, és mialatt modernek megalkotásukban, a tradicionális ízek az örökségük iránti szenvedéllyel ragyognak mindegyiken keresztül.

217905490 4174223575946842 7222413231577669744 n
Gourmet fokep 2022 10 26 3

7 étterem büszkélkedhet egy-egy MICHELIN-csillaggal:

Budapesten a Babel a tradíció és a modern megközelítés tökéletes ötvözete mind megjelenését, mind konyháját tekintve. A visszafogott megjelenésű Borkonyha Winekitchen több mint százféle bort kínál, és hagyja a csúcsminőségű alapanyagokat ragyogni az intenzív ízvilágú fogásokban. 

Elegancia és kifinomultság jellemzi a Costes hangulatát az átgondolt dekorációtól a gondosan felépített kiszolgálásig. Az Essência étteremben a portugál konyhafőnök-tulajdonos Tiago és magyar felesége, Éva három menüben ötvözik örökségüket: egy portugál, egy magyar és egy kóstolómenüben, amely az előbbi kettőt ötvözi. A Rumour konyhafőnöke nyugodt precizitással és szenvedéllyel alkotja meg innovatív fogásait a nyitott konyha köré épült pulton. Az intim Salt egy boutique hotelen belül helyezkedik el, a polcokon sorakozó színes befőttek és fűszerek hozzájárulnak a remekül felépített, meglepetést jelentő fogásokhoz. A fővároson kívül, Esztergomban található a 42 Restaurant, modern megközelítéssel kombinálja a hagyományokat olyan fogásokban, amelyek néha játékosak és mindig telve vannak ízekkel.

Salt

Hét étterem kapott Bib Gourmand minősítést visszafogott árakkal társított kiváló konyhájáért – egy a tavalyi ajánlottak közül lépett előre, hatan pedig megtartották minősítésüket.

Anyukám Mondta-Encs

Casa Christa-Balatonszőlős 

Kistücsök-Balatonszemes

Macok-Eger

 Mór24-Balatonfüred

Morzsa-Pécs

Sparhelt-Balatonfüred 

A kiadvány fő szekciójában ebben az évben 59 étterem kerül bemutatásra, melyek közül 14 első alkalommal csatlakozik a válogatáshoz. Bobajka, Tarcal Botanica, Dánszentmiklós Csopaki Resti by Laurel, FLAVA, Budapest Fricska 2.0, Budapest GÓRÉ, Kisharsány MoszkvaTéЯ Bistro, Budapest NOON, Balatonfüred Piac 42, Esztergom SHO, Budapest Solid, Budapest Tati, Budapest White Salon, Budapest Zincenco Kitchen, Budapest 

A MICHELIN Green Star a szakma előterébe emeli azokat az éttermeket, ahol a fenntartható gasztronómia a működés része. Házi vagy helyi termelésű alapanyagok, valamint a megújuló energia használata, a szénlábnyomuk csökkentése, az európai textilek és a helyben készült kerámiák alkalmazása. Az idei év díjazottjai: Almalomb, Hosszúhetény Graefl Major Kétútköz, Poroszló Onyx Műhely, Budapest Salt, Budapest Villa Kabala, Szigliget

Kabala

Mialatt a MICHELIN Guide kulináris elismerései az éttermek teljes egészére vonatkoznak, a MICHELIN különleges elismerései azokat az egyéneket emelik ki, akik végtelen szenvedélyüknek és elismerésre méltó képességeiknek köszönhetően teszik felejthetetlenné az éttermi élményt.

Az idei év nyertesei: 

Ebben az évben a kiváló kiszolgálásért adott Welcome and Service Award elismerést Fölföldi Péter és Terjék Petra kapják (a szigligeti Villa Kabala étteremből). 

A Sommelier Award díjat Rácz Imre kapta (a budapesti Spago by Wolfgang Puck étteremből) a munkája iránt mutatott szenvedélyéért és a vendégekkel ápolt kedves és szimpatikus kapcsolatáért. Szereti megosztani tudását, és ugyanolyan élvezetessé teszi a borok kiválasztásának folyamatát. Míg borlapja nemzetközi, kiemelten támogatja a folyamatosan fejlődő magyar borászatot.

A Young Chef Award elismerést Zaida Zincenco nyerte el (a budapesti Zincenco Kitchen étteremből) azért a képességéért, hogy olyan csodálatos fogásokat készít, amelyek a klasszikusokat elegáns, alkalomadtán leleményes érintéssel ötvözik. Imádja a „vacsoraklub” stílusú étkezést, és ezt sikeresen újrateremti nyugodt lakáséttermében, amely otthonos, meghitt hangulatú. Ragyogó mosolyával és a legnagyobb büszkeséggel Zaida olyan ételeket mutat be, mint a tojásos nokedli és a tokhal édesköménnyel és kaviárral.

Gasztronómiára fel! 


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák