DSC 0448
Design Interjú
2024. 03. 28.

Nem minden az, aminek látszik - társadalomkritika egy nyilvános wc falai közé rejtve. Bemutatjuk a POP&ROLL-t.


Kiss Miklós, képzőművész és designer, aki többek között kollaborált a Skechers-zel, megálmodta egyik kedvenc magyar márkánk, a Cukovy új arculatát, sőt arany csótányokat is rejtett már el világszerte a leghíresebb múzeumokban. Mindezek mellett könnyen azt hinnénk, már nem tud nagy meglepetést okozni, viszont legújabb, 3 egységből álló projektje, a budapesti POP&ROLL Art Gallery, Art Toilet és Art Shop minden képzeletünket felülmúlta. A vizuális élmény mellett mosolyogva gondolkodtunk el társadalmunk és világunk sokkoló brutalitásán.

Miki grafikusként kezdte karrierjét, később a belsőépítészet és a tipográfia felé vette az irányt. 2019-ben kapta az első nagyobb meghívást a Gwangju Design Biennáléra, mikor még csak egyszerű szórakozásból alkotott, majd 2022-ben kezdett el komolyabban is a festészettel, szobrászattal foglalkozni.

POP&ROLL Art Gallery - kissmiklos POP BY kiállítás

DSC 0604

POP&ROLL Art Gallery - Fotó: Eszter Sarah

-2022 őszén állítottam ki először festményeket egy kis galériában, Londonban, majd volt egy múzeumi kiállításom a koreai Versi Art Múzeumban, ahol már két szintet is megtölthettem a festményeimmel, szobraimmal. - meséli Miki - Én a gyerekkoromon keresztül kezdtem el feldolgozni napjaink komoly kérdéseit, és egy könnyebben fogyasztható, színes világban rejtettem el őket. Első ránézésre minden vidám és aranyos, de sokkoló, amikor például egy Kalasnyikov csöve mered rád a videojátékból. 

POPROLL 0568 Gallery D Herendi GALLERY KISSMIKLOS

POP&ROLL Art Gallery - Fotó: Herendi Dániel

Jelen pillanatban nem lehet szó nélkül elmenni a háborúk mellett, persze sokkal könnyebb tudomást sem venni róla, ha az ember nem látja az áldozatokat.
K.M.

Miki olyan kifejezetten érzékeny témákat boncolgat alkotásaiban, mint az erőszak, a social dilemma, a mesterséges intelligencia vagy a valóság és a játékok közötti, lassan láthatatlan határ.

-Manapság hajlamosak vagyunk magunkat annyira beleélni a játékokba, hogy az szinte eggyé válik az életünkkel. Ráadásul a mai technológia mellett, VR szemüvegekkel, avatarokkal ez már nem is olyan bonyolult dolog. Ebből kiindulva elgondolkodtató kérdés, hogy ugyanolyan intenzitással nevelnénk-e a valóságban is például egy legyet, mint mondjuk Tamagochi-n egy cuki figurát. 

A reklámvilág és a 90-es évek játékvilága által inspirált festmények műanyag táblái nagy százalékban újrahasznosított anyagból, CNC marással készülnek, majd akrilfesték használatával kapják meg végső, texturált formájukat.

POPROLL Artwork FLY

Kiss Miklós festmény - Kép: Herendi Dániel

A Mickey Mouse kéz abszolút célzatos, hiszen ő is egy avatar, ráadásul a 80-as években ez volt az egyetlen figura, ami elért a vasfüggöny mögé, így tucat számra kaptam belőle a játékokat a nevem miatt. A festményeimen a keze szándékosan van elvágva, mivel gyakorlatilag bárki belebújhat ebbe a szerepbe.
K.M.

Egész íráskultúránkat képekkel kezdtük, majd ezek idővel jelekké, betűkké alakultak, az emojik megjelenésével pedig visszatértünk ahhoz a fajta kommunikációhoz, melynek segítségével még nyelv béli különbségeinken is túlmutatva, piktogrammokkal könnyedén megérthetjük egymást.

A sokunk által napiszinten alkalmazott sárga arcok első ránézésre persze Miki átdolgozásában is nagyon aranyosak, viszont kicsit közelebbről szemügyre véve őket hamar feltűnhet, hogy egy izgalmas rejtvény előtt állunk.

-Szinte az egész művészi karrierem az emogrammokkal indult be, eleinte csak egyszerű, sárga fejek voltak, mostanra viszont sokat fejlődtek. Elég egyetlen egy szó ahhoz, hogy egy szobor jelentéstartalmát egészen kiforgassam. Az arcukon a betűk nem teljesen egyértelműen vannak elhelyezve, így sokszor az embernek el kell totóznia rajta, mire megérti, mit képvisel épp az adott darab.

POPROLL 0546 Gallery D Herendi GALLERY KISSMIKLOS

Kiss Miklós Tweety-je - Kép: Herendi Dániel

POP&ROLL Art Toilet

ART Toilet by KISSMIKLOS DSF3704

Kiss Miklós festmény - Kép: Herendi Dániel

Az egész POP&ROLL egy nyilvános wc koncepciójával kezdődött, ami egyébként elsőre csak egy dizájnos mosdónak indult, viszont a projekt felvezetésénél szinte minden építész és belsőépítész sarkon fordult a köztéri wc tervezésének puszta gondolatától.

-Mindegyik wc teljesen más, de valamilyen szinten az összes az én életemre reflektál. Az arany csótányok például a nagy kiállításomról vannak, a tükrös wc-t, ahol a végtelenségig egyedül lehetsz magaddal és kiteljesedhet az önimádatod, a diplomamunkám inspirálta. A női és a férfi részlegen is ’foglalt’ az utolsó wc, ahova üvegajtón keresztül nyerhetünk betekintést. Bent ül egy-egy klasszikus, Hollóházi porcelán nipp által inspirált szobor, maszkkal az arcukon, ezzel elárulva magukat, hogy éppen mit is csinálnak. A klasszikus etikett nem engedte meg, hogy ezekről a kérdésekről beszéljünk, pedig nincs ebben semmi kiváltságos, minden embernek van elintéznivalója.

DSC 0423

Kiss Miklós a POP&ROLL Art Toilet-ben - Kép: Eszter Sarah

Miért ne lehetne egy nyilvános mosdó is köztéri fellegvár?
K.M.

-Az Art Toilet előtere úgy lett kialakítva, mint egy értékmegőrző. Gyerekként, mikor úszni jártam mindig abban reménykedtem, hogy egyszer találok valamit, hiszen örök kérdés, hogy vajon mi lehet az öltözőszekrényben? Én beleraktam szobrokat, árcédulát, amit épp valaki leszakított az új ruhájáról és visszahajította az öltözőszekrény mélyére, eredeti 14 karátos arany csótányt, amit egy kamera őriz, így nem egyértelmű, hogy ő most valójában egy rab vagy egy érték. Van egy gombostűvel átszúrt arany csótány is, mint mártír, ami köré összegyűltek a műanyag, aranyra festett, hamis társai, de persze a graffiti sem hiányozhat. Az értékmegőrzés innentől kezdve egy múzeumi vitrinnek és egy hétköznapi öltözőszekrénynek a tökéletes vegyülete.

ART Toilet by KISSMIKLOS POPROLL 1123

POP&ROLL Art Toilet - Kép: Herendi Dániel

-Nyilván egy wc-nél a funkcionalitás elég fontos szempont, ezért egy vízzáró réteggel ellátott anyaggal kellett számolnunk a tervezés során. Így jutottunk el a Kelet Európa fürdőire igencsak jellemző mozaikig, ami viszont mágnesként vonzza maga után a digitális világot. Ezért van tele a 80-as, 90-es évek ikonikus pixeles játékaira való utalással a legtöbb wc és fal.

ART Toilet by KISSMIKLOS POPROLL 1076

POP&ROLL Art Toilet - Kép: Herendi Dániel

POP&ROLL Art Shop

POPROLL 0685 SHOP lights on D Herendi 2500px

POP&ROLL Art Shop - Kép: Herendi Dániel

A Shop interirorja abszolút Instagram kompatibilisre lett tervezve, a bolt közepén egy hatalmas, ölelésre hívogató, fotelkarú majom üldögél, körülnézve pedig ezernyi like között találjuk magunkat, ami manapság automatikusan boldogságot okoz az emberben. A Shop-ban megtalálható termékek egyedülállók Magyarországon, Miki és a POP&ROLL csapata hosszas kutatás után, aprólékosan válogatta össze a kínálatot. Az art toy-ok magasabb árkategóriát képviselnek, de az összes limitált számban készült, mindhez jár egy certifikáció, így nagyon egyediek.  

DSC 0674

Kiss Miklós a POP&ROLL Art Shop-ban - Kép: Eszter Sarah

-A szeretet és a like közötti hajszálvékony határ miatt a kettő közti különbség manapság nagyon nehezen elválasztható, pont ezért helyeztünk el egy LOVE szobrot, vagy a plüss mackókat szív alakú lukkal a mellkasukon az üzletben. Mindenki a piros szivecskét látja, miközben van egy emberi érzelem, ami konkrétan ezzel a szimbólummal kapcsolatos. Számos ember úgy él, hogy nem is a szeretteivel, számára fontos emberekkel tartja a kapcsolatot, hanem egy fiktív külvilággal, ahol az jelent neki valamit, ha elég szivecskét kap.

A világ teljesen kifordult magából. Attól teszed függővé a jókedved, hogy épp mennyien szeretik a posztodat, miközben ennek messze köze sincs a szeretethez. Annyira egy automatizált mozdulat lett a likeolás, az ember bele sem gondol, hogy ezzel mások életét teszi tönkre, vagy épp emeli fel, mint egy mindennapi "utolsó ítélet".
K.M.
POPROLL 0816 SHOP D Herendi 2500px

POP&ROLL Art Shop - Kép: Herendi Dániel

A POP&ROLL Art Gallery, Art Toilet és Art Shop Budapesten, az V. kerületi Dorottya utca 6. szám alatt tekinthető meg.

Kiss Miklós / INSTAGRAM 

POP&ROLL / INSTAGRAM

Szöveg: Tóth Tekla Zoé


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák