PS Magazin 1200x628 2
Kult
2024. 02. 29.

NOIRA KLIPPREMIER: zenében megfogalmazott érzelmek, kreativitás és női összefogás


A zenei pálya nem csak hangok és dallamok sorozata; sokkal inkább egy utazás, amely során az alkotó saját énjét, érzéseit és gondolataikat önti formába. NOIRA-val, azaz Rajcsányi Nórával beszélgetünk, aki saját zenei univerzumát teremtette meg az R&B és a Soul műfajain belül. 

Nóri zenei karrierje 2020-ban vette kezdetét, amikor Babé Sila mentorálásával belépett a hazai könnyűzenei színtérre. Most, néhány évvel és számos sikeres projekttel később, betekintünk Nóri kreatív világába és megtudjuk, hogyan inspirálják életének eseményei és a különféle együttműködések munkásságát. Legújabb, Come over c. dalához készült videoklipjét nálunk láthatjátok először. Nóri nem csak a zenei világban hagy nyomot; két gyermek édesanyja és a Tortashka tortaműhely alapítója. 

Hogyan kezdődött az utad a zenében, és melyek voltak azok az inspirációk, amelyek vezéreltek? 

Mindig is éreztem egy belső késztetést, hogy énekeljek, az egész gyerekkorom arról szólt, hogy Mariah Carey whistle note-jait gyakoroltam. De csak akkor mertem komolyabban elkezdeni a zenével foglalkozni, amikor már nem bírtam tovább magamban tartani: amikor úgy éreztem, már túl vagyok a karrierem egy bizonyos szakaszán és mint anya is kiteljesedtem. Havai Gábor barátom segítségével kezdtem el gitározni, és hamarosan megírtam az első dalomat, a You-t. Ezután Stahl Barbihoz (Babé Silafordultam, aki mindenkivel összekapcsolt, akivel csak kellett, hogy zenésszé válhassak.

0 3

Miként alakultak a kezdeti lépések?

Dalok írása, kiadás és promóció következett. A zenei irány meghatározása után egy nagyon szerencsés véletlen összehozott Gyarmati Fanny gitáros-producerrel, aki azóta is a zenekarom alaptagja és a legfőbb alkotótársam.

Hogyan bővült a formáció az évek során?

A projekt Fanny csatlakozása után nem sokkal zenekarrá nőtte ki magát. Először egy dobossal és egy basszusgitárossal bővültünk, majd tavaly egy fúvós szekció is csatlakozott hozzánk. Egyelőre nem mindig tudunk a teljes zenekarral fellépni, de a bővülés nagyon motivál és folyamatos lendületet ad, hogy teljes mértékben a zenére fókuszáljak, mert nagyon szeretem ezeket az embereket és szeretnék sokat zenélni velük. Szerencsére néhány pályázaton is sikeresen vettünk részt, amelyek sokat jelentettek a zenekar fejlődésében. 

Milyen kihívásokkal és sikerekkel találkoztál a zenei pályádon?

A legnagyobb kihívás a közönségépítés, mert a műfaj, amiben alkotok nem kifejezetten népszerű itthon. De a sikereket illetően, a tavalyi évben több dolog is nagyot lendített a projekten. Többek között a Petőfi Kulturális Ügynökségnél megnyert Nagylemez Pályázat, aminek köszönhetően idén megjelenik az első nagylemezem. 

Emellett az is nagy előrelépést jelentett, hogy kb. 1 éve a Launching Gagarin Records & Management a szárnyai alá vett, akiknek köszönhetően már nem csak az itthoni, hanem a külföldi terjeszkedés is reális célkitűzéssé vált.

Honnan merítesz ihletet a dalaidhoz, hogyan hat rád a környezeted? Gyakran hallunk tőled összebújós, szerelmes dalokat, azok rólad szólnak?  

Valóban, sokan mondják, hogy a dalaim központi témája a szerelem, amelyek, igen a saját életemből fakadnak, hiszen nagyon szerencsés vagyok, mert egy boldog kapcsolatban élek. De nem csak a saját megéléseimet használom; a környezetemben lévő 20-as, 30-as éveik elején járó lányok életében gyakori téma a szerelmi csalódás, a ghosting – azaz amikor valaki váratlanul "eltűnik" az életünkből – és ezek a tapasztalások is beépülnek a dalaimba. A Come over című dalom pont erről szól. Amikor ilyen témákról írok, gyakran kapok olyan visszajelzéseket, hogy mennyire életszerűek és átérezhetőek a dalaim. 

A most megjelenő Come over videoklip-projekedet Sutus Fannival közösen alkottátok meg. Hogyan született meg a felvétel? 

Ez nagyon izgalmas projekt volt, az ötleteléstől a megvalósításig mindvégig csak ketten dolgoztunk rajta. Fanni kb. 1300 fotót készített a forgatás alatt – egy általunk kitalált storyt fotózott végig ugyanabban a sorrendben, ahogy a végleges anyagban is látszik és nagyjából az összes fotót fel is használta a videó megalkotásához. Az egész folyamat alatt rengeteg kreatív ötletünk született, nagyon élveztük és nagyon büszke vagyok a végeredményre, mert úgy érzem, sikerült valami igazán eredetit és személyeset alkotnunk. A klip és a dal maga is arról szól, hogy mennyire változékony és kiszámíthatatlan lehet a szerelem, és hogyan éljük meg ezeket az érzéseket, a legnagyobb magaslatokból rövid időn belül átcsapva a mélyrepülésbe.  

A videóban a DÜSK márkától kapott outfit tűnik fel, a grafikai elemeket pedig a NOIRA projekt állandó arculati tervezője Pint Sophie készítette, így minden irányból női munkák gyűltek össze a videóhoz.

Mesélj egy kicsit arról, hogyan születnek a dalok? 

A szövegek és dallamok érzések mentén pattannak ki a fejemből, sokszor improvizáció során. A Come over is úgy született, hogy egy akusztikus koncertünkön elkezdtünk imprózni Fannyval. Ilyenkor ő kitalál egy adott akkordmenetet, én pedig ráéneklek egy teljesen random szöveget, ami akkor, éppen abban a pillanatban eszembe jut. Ez a fajta zenei szabadság nagyon izgalmas; lehetőséget ad arra, hogy olyan valódi érzelmeket és gondolatokat fejezzünk ki vele, amiket lehet, hogy még nem is azonosítottunk magunkban. Érdekes módon, a közönség ilyenkor mindig észreveszi, hogy valami különleges, pozitív dolog történik. Úgy tűnik, abszolút átjön, ha flow-ba kerülünk zenélés közben. 

Említetted, hogy hamarosan megjelenik a debütáló albumod, mikorra várható és milyen különlegességet tartogat? 

Szeptemberben fog megjelenni és 12 dal lesz rajta. A megjelenésig még 4 dalt hozunk ki az albumról, mindegyikkel kicsit más arcát mutatva meg a teljes anyagnak. Lesz közöttük két kollaboráció is, amikre olyan személyeket kértem fel, akik mind emberileg, mind zeneileg nagy hatással vannak rám.

Milyen stílusban mozog majd az új album? 

Én általában alternatív r&b-ként szoktam definiálni a stílusomat, de sokszor visszatérek a 2000-es évek old-school r&b-jéhez, amin felnőttem, illetve a soul, neo-soul irányok is egyértelműen befolyásoltak ennél az anyagnál is. Az énektémák és harmóniák nálam mindig kiemelt szerepet kapnak, a dalszövegek is inkább érzelmeket közvetítenek, mint tűpontos mondanivalót. A hazai zenei ízlésnek megfelelően ez egyértelműen egy alternatív irány, de mivel 100%-ban autentikus és őszinte, remélem, hogy megtalálja majd a közegét. Pont a napokban fejeztük be és nagyon mosolygok, amikor hallgatom; ha senki sem fogja hallgatni, akkor is a legbüszkébb leszek rá.  

A hazai zenei ízlésnek megfelelően ez egyértelműen egy alternatív irány, de mivel 100%-ban autentikus és őszinte, remélem, hogy megtalálja majd a közegét.

NOIRA márciusa a nők közötti együttműködésről fog szólni, március nyolcadikán Saya Noé társaságában Szegeden koncertezik, tizennegyedikén pedig Janet Gruberrel közösen Budapesten, a Központban hallhatja a közönség. Az élő koncertek mellett pedig a megjelenésekre is érdemes figyelni, március 22-én érkezik a bemutatkozó nagylemez legújabb dala, amiben Babé Sila hangja is feltűnik majd.

Szöveg: Strasser Orsolya

Fotó: Sutus Fanni


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák