DAKEN studo COVER
Design Interjú
2022. 08. 22.

Nosztalgia és frissesség - Budapest belvárosában a Daken Stúdió


Az elmúlt évszázad lakberendezési tárgyait töltik meg új élettel Koma Tímea Zsófia és Koma Dániel a Daken Stúdió tulajdonosai. Bútoraik otthonérzést sugároznak, hozzáállásuk pedig a lelassulás fontosságát és az értékek megőrzését hirdeti. Új üzlethelyiségükbe, a Horánszky utcába költözve otthonra és igazi közösségre találtak. Itt ültünk le beszélgetni Zsófival a Daken Stúdió filozófiájáról, a bútorok történetéről és arról, hogy mit tartogat számukra a jövő.

Hogyan jött a vállalkozás ötlete? Mennyiben volt meghatározó számotokra az, hogy a nagyszüleitek, Gaubek Júlia Munkácsy Mihály-díjas Érdemes művész és Ilosfai József szobrász révén olyan környezetben nőttetek fel, ahol a művészet és a design mindennapi része volt az életeteknek?

Gyerekkorunkban a szépség állandóan körülvett bennünket, egyedi tárgyak és képzőművészeti alkotások között nőttünk fel, így ez abszolút meghatározó volt. Ezen kívül, ami szintén irányadó volt számunkra az az, hogy a családunkban mindenki vállalkozó, ezt a mintát látva pedig nehéz lett volna elképzelni, hogy valahol alkalmazottként helyezkedjünk el. Olyan irányba szerettünk volna menni, olyan dolgot szerettünk volna létrehozni, ami rendelkezik kulturális értékkel, és amire igazán büszkék lehetünk.

DSC 3193

Minden bútorotok mögött megbújik valamilyen történet, van ebben egy kis adag nosztalgia faktor, de ami még fontosabb az szerintem az, hogy melegséget és otthonérzést sugároznak.

Úgy gondolom, hogy egyszerre van jelen a nosztalgia és a frissesség érzése a bútorainkban. Vannak olyan vásárlóink, akik kötnek még emlékeket és élményeket hozzájuk, de ennek az ellenkezőjével is találkozunk. Az otthonérzés szerintem abban is rejlik, hogy mindegyik bútorunk egyedi, így a személyiségednek megfelelőt tudod kiválasztani közülük. Időt vesz igénybe felkutatni akár a mi, vagy a hozzánk hasonló vállalkozások termékeit, azonban pont emiatt a befektetett idő miatt lehet igazán megfontolt, és saját magunk számára autentikus döntéseket hozni, amikor az otthonunk berendezésére kerül a sor. Ami szintén a kisvállalkozások pozitív velejárója, hogy személyes kapcsolat tud kialakulni értékesítő és a vevő között.

Számotokra mennyire fontos ezeknek a személyes kapcsolatoknak a fenntartása?

Nagy hangsúlyt fektetünk erre, mert jó érzés olyan emberektől vásárolni, akiket személyesen is ismersz. Például a szomszédtól veszed a tojást, vagy a fodrász Zsuzsihoz jársz megcsináltatni a hajadat, ebben a koncepcióban pedig én lehetek a bútoros Zsófi. Szeretem megismerni a vevőket, meghallgatni az igényeiket és minél jobb és közvetlenebb élménnyé tenni számukra a vásárlást.

DSC 3254

A minimalizmus egyik olvasata az, hogy olyan tárgyakkal vegyük körül magunkat, amik hasznosak, vagy hordoznak valamilyen személyes történetet és értéket. Számodra mit jelent a minimalizmus és mennyire érzed relevánsak a jelenlétét a vállalkozásotokban?

Ha benézel hozzánk az üzletbe akkor nem a klasszikus értelemben vett minimalizmus az első dolog, ami eszedbe jut, mert sok tárgyat fogsz találni nálunk, azonban ezek a tárgyak mind hosszúéletűek és hordoznak valamilyen történetet. Úgy gondolom, hogy teljes szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy az ember kisvállalkozóktól kezdjen el vásárolni, hiszen azt én is belátom, hogy a tömeggyártott, lapraszerelt bútorok olcsóbbak, azonban itt kellene, hogy életbe lépjen a kevesebb néha több és jobb jelmondata.

Hogyan kutatjátok fel a felújításra kerülő bútorokat? Mennyire ismeritek meg a történetüket?

Sokszor minket keresnek meg, de olyan is előfordul, hogy mi végezzük a kutatómunkát. Külföldről egyáltalán nem hozunk be bútorokat, mert Magyarországon is rengeteg felújításra váró, de minőségi tárggyal találkozunk. Alapvetően mindegyik bútornak, ami hozzánk kerül, megvan az unikális története, ami nem csak a korábbi gazdája számára fontos, de a jövőbeli tulajdonos számára is többletértéket hordozhat. Szeretem, hogy emlékek és személyes sztorik teszik különlegessé a munkánkat, amiben - nem meglepő módon - a nagymamánk által tervezett tárgyak állnak a legközelebb a szívünkhöz.

DSC 3265

Új történettel is megtöltitek a bútoraitokat azáltal, hogy elnevezitek őket. Honnan jött ez az ötlet? Mi alapján választjátok ki egy adott bútor nevét?

Mindegyik bútornak olyan erős a személyisége, hogy azt éreztem, nem lehet őket letudni csupán egy körülírással. Első körben még én neveztem el őket, de mostanra már annyira sok névre van szükség, hogy szavazásra szoktam bocsátani a baráti társaságomon belül. Született ebből egyébként egy vicces történet, volt egy virágtartónk, aminek a Frézike nevet találtam ki, az egyik barátnőm éppen babát várt, és annyira megtetszett neki a név, hogy most már van egy Frézike nevű gyerek a világban.

DSC 3258

Nemrég költöztetek az új üzlethelyiségbe, milyen itt lenni?  

Szerettünk volna még inkább bekerüli a város vérkeringésébe, ezen kívül pedig arra kerestük a választ, hogy miként lehetne a vásárlást egyfajta élménnyé tenni a vevőink számára. Az új üzlethelyiségünkben mindkét lehetőség adott. Nagyon szeretem ezt a környéket, mert akár magában az utcában is számos galéria, műterem, lemezbolt található, ezen kívül pedig pár perc sétára különböző design üzletekkel és showroomokkal lehet találkozni. Az ember könnyedén el tud tölteni egy izgalmas programokkal megfűszerezett, tartalmas napot anélkül, hogy elhagyná ezt a városnegyedet.

Mit tartogat a jövő számotokra? Terveztek esetleg saját bútorokat készíteni?

Nagyon szeretnénk párat megvalósítani nagymamánk tervei közül, ezen kívül pedig igen, abszolút tervben van több saját tervezésű bútor készítése is. Mindkettőnk fantáziáját piszkálja, hogy a designeri vonalat továbbvigyük a családon belül, így reméljük, hamarosan már Daken signature darabokkal is várhatjuk a vásárlóinkat. Emellett pedig jelenleg lakberendezést tanulok, így szeretnénk bővíteni a szolgáltatásainkat, és ezen a téren is segíteni vásárlóinkat.

Szerző: Várszegi Vera

Fotók: Albert Anna @albertalianna


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák