Merlin 207219222 816a61c4 504b 4a9a a2f4 57a7d6615ee6 super Jumbo jpg
Kult
2024. 01. 12.

SANHUJORI- Újdonsült anyukák számára exkluzív kényeztetés


Egy újdonsült anyuka, Sarah Goo, TikTok videóban osztotta meg tapasztalatait egy hagyományos koreai szülés utáni gondozási központban, szanhujoriban történő egyhetes tartózkodásáról. Bár hálás volt a gyógyulásra szánt időért, érzéseit és tapasztalatait megosztotta követőivel.

A gyermekágyas időszak kulcsfontosságú a család életében, hiszen a baba érkezésével megváltoznak a dinamikák, és minden családtagnak alkalmazkodnia kell az új családtaghoz. Legfőképp a közeli hozzátartozóknak, nagyszülőknek. Fontos a felkészülés és a támogatás. Mit tehet az újdonsült anyuka, ha nincs segítség a közelben, ebben az intenzív időszakban?  

Előre kevesen gondolkoznak azon, hogy mi vár rájuk, amikor már otthon vannak a babával. Mi enyhítheti ezt az érzelmekkel és fáradtsággal teli időszakot? Hogyan tud az édesanya regenerálódni? Ebben az érzékeny időszakban, amikor a friss szülők számára sok bizonytalanság merül fel, hasznos lenne lenne hova fordulni információért és tapasztalatokért. 

Merlin 207219342 08cacc53 9ca2 4fab ad79 87f293ef663e super Jumbo jpg

A nagyszülői generáció keresi a saját helyét, próbálja hatékonyan támogatni az unokáit, ugyanakkor könnyű túlzásokba esni: vagy a túlzott jelenlétbe, amikor már átlépik a határokat, vagy az udvarias távolságtartásba. Az is nehezíti a helyzetüket, hogy sok esetben a nagyszülők is aktívan dolgoznak, így gyakran hiányzik a szükséges szabad kapacitásuk ahhoz, hogy valódi figyelmet és érdemi segítséget nyújthassanak. A széles körben elterjedt társadalmi üzenet, amely az individualizmusból ered, az, hogy képesnek kell lenned önállóan boldogulni. Ezzel a teherrel a vállunkon nehéz segítséget kérni és felmerül a kérdés, honnan tudjuk pótolni a hátteret a nyugodt gyerekágyas időszak megteremtéséhez.

A szanhujori, vagyis a szülés utáni gondozási központok Koreában elterjedtek, a gyógyulásra, a test feltöltésére és az anyák egészségére helyezik a hangsúlyt. Az anyákat arra ösztönzik, hogy legalább 30 napig pihenjenek, fogyasszanak hínárlevest, és kerüljék a hideg zuhanyokat és a nehéz súlyok emelését. Koreában hosszú távú egészségügyi előnyöket tulajdonítanak a szülés utáni felépülésnek.

Az anyukáknak megmutatják, hogyan kell hatékonyan szoptatni, pelenkázni és pólyázni a csecsemőt.
Sarah Goo
Hirdetés

Goo, aki dokumentálta a születési folyamatát, felvetette, hogy vajon helyes döntés volt-e másokra bízni az újszülöttjét. A TikTok videójában megosztott gondolatokat külföldi nézők vegyesen fogadták. Voltak, akik elámultak a koreai szülés utáni gondozási központ luxusától, míg mások aggodalmukat fejezték ki, hogy távol kerültek újszülöttjeiktől.

Az újdonsült anyuka hét napot töltött el a központban, ahol nővérek foglalkoztak az újszülöttekkel, míg az anyák pihentek. Ott aludt, nyújtózkodott, és tápláló ételeket evett - mentesülve az olyan házimunkáktól, mint a főzés, a takarítás és a mosás. Még masszázs és jógaórák is a rendelkezésére álltak. Bár gyorsan meggyógyult és erősebbnek érezte magát, sajnálkozott, hogy lemaradt néhány fontos pillanatról, például a fürdetésről és a pelenkázásról. 

Merlin 207219273 4c05702b f938 40fc 9ad0 45c8ffdebd05 super Jumbo jpg
Nagyon nehéz a szülés utáni időszakot egyedül végigcsinálni, amikor nem igazán tudod, hogyan kell gondoskodni egy újszülöttről, ráadásul próbálod magadat is meggyógyítani.
Boram Nam

Szülés utáni előnyök

Ennek mintájára az Amerikai Egyesült Államokban is megnyílt az első szülés utáni retreat center. A Boram Postnatal Retreat, magas színvonalú szülés utáni regenerálódási központként hirdeti magát az új anyák számára.

A Boram Postnatal Retreat, társalapító Boram Namról kapta a nevét. Suk Parkkal együtt alapította a Boram Postnatal Retreatet, amely a New York-i ötcsillagos Langham Hotel kilencedik emeletén található. Koreában, ahol felnevelkedett, a Boram azt jelenti, "az ember munkájának gyümölcse"

Azért vagyunk, hogy megkönnyítsük az átmenetet a kórház és az otthon között
Boram Nam
62a381896053710019e9c5a4

Eddig az ilyen elvonulások általában magánjellegű, közösségi alapú, a szélesebb nyilvánosság számára nem elérhető lehetőségek voltak. A csomag tartalmaz egy szállodai szobát, háromszori étkezést, valamint a szülés utáni 24 órás támogatást egy gondozócsapattól - beleértve a dúlákat, akik szoptatási segítséget és érzelmi támogatást nyújtanak, valamint felmérést végeznek a szülés utáni depresszióról. A szülés utáni depresszió előfordulása az elmúlt évtizedben megnőtt, ezért az anyáknak nyújtott több oktatás és támogatás kulcsfontosságú.

Egy szoba 900 és 1000 dollárba kerül éjszakánként. 

Szerző: Rácz Bea

Fotók: boramcare.com


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák