Dali cover 2
Esemény Kult
2023. 03. 28.

Salvador Dalí kiállítás Budapesten– a szürrealista mester másik arca


Salvador Dalí, katalán szürrealista festő, a 20. század modern művészetének egyik leghíresebb alakja. Univerzuma próbára teszi a valóságérzékelést és kitolja a racionális gondolkodás határait. A művész elsősorban festményei miatt lett ismert, de a most Budapesten lévő vándorkiállításon Dalí művészetének egy másik oldalát fedezhetjük fel.

011 3 1


A Komplexben látható gyűjtemény a Magyarországon valaha bemutatott legszélesebb körű felhozatala Dalí alkotásainak, összesen 204 műtárgy látható a tárlaton. A vándorkiállítás a párizsi Dalí Universe része, amely Beniamino Levi olasz zsidó galériatulajdonos magángyűjteménye.

001 23


A most 95 éves Levit az 1960-as években mutatták be Dalínak, munkakapcsolatuk az évtizedek során közeli barátsággá alakult. Levi elkezdte gyűjteni a műveit, és arra ösztönözte a művészt, hogy szobrászattal fejezze ki magát.

006 20


A galériatulajdonos Dalí-gyűjteményében hatalmas műemlék méretű bronzszobrok és kisebb darabok is találhatók. A tárlat bemutatja a művész üvegpasztából készült szobrait és szürrealista bútorait. A kollázsok és grafikai alkotások mellett teret kaptak az aranytárgyak és ékköves szobrok is.

012 5


A bronz- és aranyszobrok az úgynevezett viaszveszejtéses technológiával készültek, mely lehetővé teszi, hogy a művész által készített eredeti modell után az öntőformából több szobor is kikerüljön, természetesen limitált számban, számozott példányokkal.

005 17
004 23

A Budapesten bemutatott bronzszobrok közül kiemelkedő a nőiesség új dimenzióit bemutató „Space Venus”, míg a „Dance of Time III” a mester híres olvadó óráit idézi.  A „Csiga és az angyal” és a „Szürrealista angyal” pedig feltárják Dalí kapcsolatát az egyházzal és a spiritualitással.

013 3


Személyes kedvencünk lett Dalí Űrvénusza, ami egy klasszikus női törzset ábrázol, amely ketté van osztva, középen egy tojással. A művész a női szépség előtt tiszteleg ezzel a szoborral, sajátos - csak rá jellemző - szürreális stílusában. A nyakba borított óra két féle jelentéstartalommal bír – az egyik, hogy a külső szépség átmeneti, a másik pedig, hogy a művészet szépsége időtlen és örök – Rácz Beatrix (@beatrixrácz)


Christopher Talbot, a kiállítás kurátora szerint a kiállítás „teljesen más szintre” emeli a művészeti világot, és egyedülálló élményt kínál, amely független a hagyományos múzeumi formátumtól.


Dalí módszerei megkérdőjelezik a néző racionalitás-fogalmát, feszegetik képzeletének határait. Az olvadó órák, a mankók, fiókok, a nőiesség és az általa használt szimbolika mind Dalí ikonikus stílusának részét képezik.

A kiállítás utolsó állomásán pedig a látogatók egy egyedülálló VR élmény során valóban beléphetnek Dalí képzeletének labirintusába, és egy szürreális világba nyerhetünk betekintést.

007 17


Az egyedülálló kiállítást Benzi Brofman (@benzi_brofman), izraeli street artist élő graffiti produkciója nyitotta, a mű megtekinthető a tárlat során.

008 11


A kiállítás megtekinthető:

Mikor: Március 24- től Június 30-ig.

Hol: Komplex, 1061 Budapest, Király utca 26.

Nyitvatartás:  Hétfő – Péntek : 10:00 – 19:00
                          Szombat – Vasárnap : 10:00 – 19:00
 

Kredit: 
Rácz Beatrix (beatrixracz.com)
Képek: Csatlós Norbert


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák