Cover 1
Interjú
2023. 08. 14.

Steiner Kristóf itt-és-mostja és érkező kapszulakollekciója, az ’Isla’


Steiner Kristóf ország és világ jószívű és teljes szívű történetmesélője – ízekben, zenékben és szavakban. Sokszínű kalandjaiban (VJ, DJ, világutazó, szakács, író, aktivista, lelki és földrajzi pionír) részletgazdag humor, emberség, és a megértés, tudatosság igénye csillannak meg. Mi az itt és mostról kérdezzük egy poszt-pride állapotban – ha már csillogás. 

 

Szia Kristóf, in medias res: mi a viszonyod a divathoz most, mit tartasz benne értékesnek, és ez  hogyan változott az évek alatt? 

A divatot az önkifejezés eszközének vélem-vallom. Régebben a menőség sokkal jobban érdekelt  benne, ma már kevésbé – a társadalmi konvenciók hátrább csúsztak. Ennek az átsorosolásnak egyik  része egyéni, a másik közösségi: mai hívószavaim a divatban a kényelem és a gendersemlegesség. Ha  őszintén a szívünkre tesszük a kezünket, talán mindegy, hogy mennyire rövid egy short, vagy milyen  fazonú egy cipő. Persze az is igaz, Methanára eleve nem kell sok ruha, az itteni napokat egy-egy  ruhadarabban szoktam megélni. 

1 4


Korábban mintha a divat az étkezéshez való viszonyodat is meghatározta volna, ma a vegán konyhád  fazekába talán a tudatosság, és az autentikus, gazdag ízek tisztelete kerülnek – így van ez? Vannak  régi meghatározó ízélmény-emlékeid? 

A gasztronómia-tudatosságom és kiegyensúlyozott élettörténetem hajnalán a kétezres évek eleji,  mindössze 55 kilós fashion-victim Steiner Kristóf és étkezési zavarai is ott vannak. Fiatal éveim  urbánus tapasztalatait az egészség és ökonómia másfajta tisztelete egészítik ma már ki. 

Mindig az ízek rajongója voltam, széles skálán. A globalizáció gyermekeként egyfelől a fogyasztói  kultúra hazai igazi nagy robbanásának fiatal tapasztalója voltam, egy gyorséttermi étkezés is teljesen  levett a lábamról – másfelől például az első görögországi családi nyaralások ízemlékei is. Ma a korai  szentimentális konyhai élményeket sokkal professzionálisabban, összetettebben kezelem, és persze  ami a legfontosabb: szabadon. A saját receptjeimet sem betűre pontosan követem, hanem az adottságok, hangulatok vezetik. A next-levelt egy-egy fogás esetében az is megadja, minek van  szezonja, mi van éppen itthon. 

2 4


Nemrég zajlott a 28. magyar Pride, melynek mára a vegán konyha mellett a hazai front face-e lettél.  Milyen volt? 

Szuper volt a Pride és nagy megtiszteltetés – 2009 óta nem élek Magyarországon, de gondolunk  egymásra kölcsönösen a vegán és LGBT-szcénákkal. Otthonról-haza látogatni azért is jó, mert  bizakodó vagyok, a generációs hozzáállások átírhatatlanok, az idő elfogadóbb közösségeket épít, a  lehetőségek és felelősségek felismerése zajlik.

3 4


Te az a közszereplő vagy, akitől nem távoli a társadalmi felelősség, és kívülről úgy tűnik, nagy  természetességgel éli meg és közvetíti: hogy őszintén tudod, mi mellett mennyire állj ki. A média  béklyóiban, zajában könnyű a saját hangodon szólni? A szociális érzékenység mennyire szervezi a Steiner Kristóf-alakot? 

Valóban disszonáns helyzet tud ez lenni, hiába kap valaki egy porondot, sokszor mások igéit kell  hirdetnie rajta. Én ebből korán kiszakadtam, saját magam kereteinek tisztelete, és keresése kiút volt  – legtöbbször kirándulásokat teszek a szakmai élet sokféle tengerein, projektközpontú kollaboratív  jelenléteim vannak. 

A közösségiség talán a pályám kulcseleme valóban. 

Az együttlét képes a fragmentáltságainkat felülírni.

Legyen ez műsorvezetés, társadalmi szerep, írás, zenélés, ízélményeken alapuló, vagy a több napos retreateinken kialakuló közösség, ezek éltetnek engem, és hiszem, hogy másokat is. 

Önmagammal ugyanúgy küldetésem az érzékenység, mint minden érző lénnyel. Nagy finomságai és  komplex világai vannak – lesznek is talán – hogy mit érdemes igazán felelősen tennünk a Földön, a  húsevés elhagyása ilyesmi például nálam, de tőlem a metropolita 9—5 életmód, a hierarchikus  viszonyok, versenyszerepek is távol állnak. 

4 3


Most milyen terveid vannak a methanai helyszínen és milyenek a magyar közélet színén? Ahogy az angol kérdezné esetedben találóan: what’s cooking? – mi van készülőben nálad éppen? 

Valami mindig készül – sok kis projekt van éppen.

Most mutatjuk be Lajos Attilával és Nimivel a men’s retreateink inspirálta kapszulakollekciónkat. Az ’Isla’ shortjai, tank topjai és pólói az örök nyarat és az individualitást ünneplik. Fenntarthatóság, különlegesség, kényelem és játékosság jellemzi ezeket a SS24 darabokat. Úgy érezzük, a maszkulin energia kibontása, átgondolása sokat ad a mai társadalomnak, és a férfi létszám is növekszik a szigeten a nagyrészt női látogatottságunk mellett. Már előrendelhetőek, a teljes kollekció tavasszal érkezik.

Emellett újítunk fel Methánán egy 150 éves falusi házat, a jövőbeli elvonulásaink helyszínét. A télen pedig megyünk vissza Mexikóba is már hagyományosan – az újév idején ott is tartunk egy elvonulást.

5 3


Fesd le kérlek a nyári Methanát, milyen színek-illatok, pillanatok vannak most épp felétek?

Csodás a Methana-i nyár!

Kezdjük azzal, amit te is hallasz az interjú hátterében: milliónyi kabóca. Ha egyszer meghallod őket, onnantól hallani fogod, egyfajta fehér zajjá nemesedik benned.

Most a legsűrűbb nálunk a sziget, ennyien soha nem szoktak lenni, tele vannak a tengerpartok, tavernák, kávézók – leginkább helyiekkel. Számunkra ez a hónap a családról és barátokról szól. Több fontos családtag volt most itt, és Nimivel is elmentünk nemrég kicsit kalandozni a motoros hajónkkal a környező szigeteken. Lesz egy tengerparti bulink is nemsoká egy partszakaszon ínycsiklandozó vegán welcome falatokkal.

6 3

Methana egy gyönyörű buborék, ahol minden másképp működik. Szavakba én is csak akadozva tudom önteni ezt az édeni élményhalmazt, ahogy a wifi, és az áram is akadozik, tapasztalnotok kell.
Semmi közösségi közlekedés, semmi bank, posta, vagy orvos – a megváltozott komfortérzetek dacára mégis nagyon fel tud tölteni.
 

Várlak Benneteket!


Interjút készítette: Gyöngyösi Hunor 
Képek: Nimrod Dagan
Borítókép: Kimon Kaketsis


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák