Kataszegedi cover
Divat Interjú
2023. 02. 20.

Kortárs magyar művészet által inspirált kollekció -Szegedi Katával beszélgettünk


Az idei évben immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Budapest Central European Fashion Week-et. A rendezvény megújult koncepcióval négy ikonikus fővárosi helyszínen valósult meg: a Nemzeti Táncszínházban, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Néprajzi Múzeumban, illetve az ELTE Egyetem Könyvtár és Levéltárban. A magyar tervezők újszerű, prezentációs formában mutathatták be 2023/24-es őszi-téli kollekciójukat.
 
A 2009-ben Szegedi Kata által alapított divatmárka az egyik legmeghatározóbb brandnek számít a kortárs magyar piacon. Benus Dániel rendkívül fontos szerepet tölt be a márka fejlődésében, 2015 óta teljes körű tagja a csapatnak. 
Az előző szezonokhoz hasonlóan a 23/24-es őszi-téli kollekció is a zenéből és a művészetből táplálkozik. Ezúttal a tervező két kedvence a magyar kortárs szcénából, a hip-hop előadó Beton Hofi és a kortárs festő Nemes Marton inspirálta Katát és Dánielt.
A őszi-téli összeállítások bemutatása után Katával beszélgettünk a legújabb kollekciójukról, illetve véleményezték a divatbemutató innovatív jellegét is.

 

Hogy éreztétek magatokat prezentációs bemutatón?


Alapvetően, Danival nagyon örültünk a prezentációs formának. Londonban, Párizsban láttunk már példákat, annyi különbséggel, hogy ott akár több órán keresztül tart egy prezentáció. Itt viszonylag gyorsan adjuk át az információt, amelyhez még igazodnunk kell, de összességében pozitív, hiszen egyedi installációval tudjuk kiegészíteni a bemutatót.

Nagyon büszkék vagyunk, hogy Nemes Márton festőművész barátunkkal közös prezentációval mutathattuk be a kollekciónkat, akinek zománcképe nagyon jól illet a kollekcióhoz.
 

Hogy látod, ma milyen szerepet tölt be a budapesti divathét, regionálisan, illetve Európában?


Úgy gondolom, hogy egyre többen figyelnek fel rá. Innovatív vonalat képviselünk és mindemellett a minőségre is odafigyelünk. Sok helyen vannak kreatív kezdeményezések, de az, hogy eladható és jó minőségű legyen a termék, esetenként nem feltétlenül fontos szempont.

Szegedi Kata

KATA SZEGEDI BCEFW 2023/24 AW kollekció
 

A Szegedi Kata duó nem csak itthon, de külföldön is egyre nagyobb sikereket ér el. Hol jelenik meg külhonban a 23 FW kollekció?


A márkánknak szerencséje van, mert a HFDA mentor programjának keretein belül eljutunk számos helyre. Ők nagyon figyelnek a magyar divatra és őszintén az is segít, hogy a Nanushka és az Aeron utat törnek a magyar divatnak.
 

Izgalmas sziluettek, textúrák és egyedi vágások jellemzőek a Szegedi Kata a darabokra. Mit kell tudni a most bemutatott kollekcióról?


A 23 FW kollekciót a kortás magyar zene és művészet inspirálta. Képzőművészeti vonalon Nemes Márton munkái hatottak ránk, zenei vonalon Beton Hofi és Árva House dalszövegeit emelném ki, melyek inspirálóak voltak ennél a kollekciónál.
 

Szegedi Kata2

KATA SZEGEDI BCEFW 2023/24 AW kollekció
 

Milyen modelleken mutatod be legszívesebben a ruhákat?


Szeretem, ha diverzek a modellek. Jelen esetben kötöttek voltunk ezen a területen, annyi trükk volt benne, hogy Barsi Balázs, mesterfodrász, illetve Kolos, azaz Koli, aki hip-hop zenei pályán mozog részt vehettek a bemutatón, mint modellek. Úgy gondolom, hogy az Ő karakterükkel színesebb volt a show.
 

Kiket szólít meg a márka?


Szeretem tágan értelmezni, hogy ki a célcsoportunk. Azt gondolom, hogy mindenkinek szólunk, aki kicsit is nyitott a kortárs művészet iránt, ami viszont lehet bármi a zenétől a képzőművészeten át, a divatig. A törzsvásárlói körünkben is nagyon sokféle ember van, ebből kiindulva nem határolnám be.
 

 

KATA SZEGEDI Showroom:
Fehér Hajó utca 12-14., 1052 Budapest, Hungary 

Interjút készítette: Strasser-Nagy Orsolya
Photo credit: HFDA/ The Sparkle Content


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák