Barcelona chair 4
Design
2024. 04. 12.

Szék Celebrityk - a 20. század leghíresebb ültetői


A design dinamikus világában bizonyos székek túlmutatva funkcionalitásukon az innováció, a stílus és az időtlenség ikonikus szimbólumaivá váltak. A megfelelő szék tartós vonzereje annak tudható be, hogy a megalkotója sikeresen tudta ötvözni az esztétikát és a funkciót, miközben egy adott igényt is kielégít. Bármely más bútorral összevetve a székek hatalmas fizikai, illetve pszichikai interakciót folytatnak használóikkal, mindemellett egyedülálló helyet élveznek a design végtelen birodalmában. 
Sok szék

A székek története egészen a civilizáció hajnaláig nyúlik vissza, amikor a társadalom a szőnyegkultúrát hátrahagyva elkezdte fejleszteni az ülőbútorok különféle formáit. Sok évszázadon át bizonyos kultúrákban a székek szimbolikusan előkelő pozíciót biztosítottak használóinak.

A térbeli harmóniában a székek rendkívüli szerepet játszanak, nem csupán kényelmet biztosítanak, erőteljesen formálják otthonunk karakterét, árulkodva ízlésünkről, értékképviselésünkről, illetve arról, hogy milyen atmoszférát szeretnénk teremteni.

A továbbiakban felfedezzük a 20. század ikonikus darabjait, melyek minden otthon nélkülözhetetlen elemei voltak.

BARCELONA CHAIR

A Ludwig Mies van der Rohe és Lilly Reich által megalkotott Barcelona szék abszolút a modernizmus eleganciáját testesíti meg. A rozsdamentes acél váz és a fényűző bőr kárpitozás összhangoltan alkotják meg a letisztult vonalak, valamint a kifinomult kivitelezés lenyűgöző egyvelegét. A bútor vonzereje abban rejlik, hogy könnyedén illeszkedik egészen a minimalista belsőépítészeti stílustól a kortársig, így kiváló választás lehet a designkedvelők számára.

Barcelona szék

Ludwig Mies van der Rohe és Lilly Reich - Barcelona Chair (1929)

Wassily Chair

Marcel Breuer időtlen designja, a Wassily Chair - más néven B3 szék - forradalmi áttörésnek számított 1925-ben. Az acél váz és az ipari anyagok ötvözete a Bauhaus alapelveit idézik, ezzel nagy hangsúlyt helyezve a funkcionalitásra és az innovációra a designban. Az acél szerkezet könnyűvé és elegánssá varázsolja a széket, egyszerű, letisztult formáját megőrizve, és ezzel egyedi megjelenést kölcsönözve az adott térnek. A számos belsőépítészeti stílusban helytálló Wassily Chair az egyik legikonikusabb ülőbútor.

Wassily2

Marcel Breuer - Wassily Chair (1925)

Panton Chair

A Panton szék az egyéni kreativitást szabadon engedve lehetőséget nyújt arra, hogy a vásárlók személyre szabottan, a Panton árnyalatai közül válasszanak színt az ikonikus darabnak, ezzel feldobva egy-egy teret az otthonukban. Verner Panton 1967-es designja nem csupán egy ülőalkalmatosság, hanem egy hatásos önkifejező eszköz is.

Pantone2

Verner Panton - Panton Chair (1967)

Office Chair

Piere Jeanneret svájci építész/designer által tervezett Office Chair a század közepi modern dizájn elengedhetetlen darabja. A funkcionális eleganciájáról ismert szék tömör favázzal, kényelmes üléssel és finoman ívelt háttámlával rendelkezik. Az Office Chair könnyedén ötvözi a formát és a funkciót, így időtlen kiegészítője lehet mind a lakó-, mind a professzionális tereknek.

Office székecske

Pierre Jeanneret - Office Chair (1955)

Cesca Chair

Marcel Breuer 1928-ban megálmodott Cesca-széke hihetetlen finomsággal ötvözi a hagyományos kézművességet a modern anyagokkal. Csőszerű acél váza és fonott hátlapja eltér a hagyományos designtól, mégis könnyű és modern esztétikát teremt. A Cesca szék konzolos kialakítása és a stílusok széles skálájához való alkalmazkodóképessége megszilárdította helyét a modernista formatervezés örök ikonjaként.

Cesca2

Marcel Breuer - Cesca Chair (1928)

Ball Chair

A finn származású designer, Eero Aarnio 1963-ban nagyot álmodott, és megalkotott egy új játékos, futurisztikus formát. A szobrászati remekműként emlegetett Ball Chair tökéletesen magában foglalja a 60-as évek szellemiségét. A különleges, gömb alak a popkultúra emblémájává vált, örökre magába zárva az avantgárd designt. 

Ball chair

Eero Aarnio - Ball Chair (1963)

Ebben a rohanó világban, ahol a trendek jönnek és mennek, kevés olyan dolgot tudunk megemlíteni, ami ténylegesen örök. Ezek a székek valódi művészeti alkotások, melyek végleg beírták nevüket a design történetébe. A tervezőik által magukban hordozott gondolatok és innovációk által olyan jelképekké váltak, melyek az eleganciát és a modernizmust testesítik meg. A design egy időtlen utazás az emberi kreativitás és önkifejezés határtalan birodalmában.

Szöveg: Tóth Tekla Zoé


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák