6 14
Esemény
2023. 08. 09.

Szeptemberben rendezik a 25. Zsidó Kulturális Fesztivált Budapesten


2023. szeptember 3-tól szeptember 12-ig hét budapesti helyszínen: a Dohány utcai, a Frankel Leo úti, a Hegedüs Gyula utcai és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában és a Bálint házban, a Magyar Zene Házában és a Papp László Sportarénában lesznek a maga nemében rendkívüli produkciók.

2 2

A Zsidó Kulturális Fesztivál idén immár a 25. alkalommal kerül megrendezésre, ami nem is véletlen: a rendezvénysorozat azért nyitja meg újra és újra kapuit az évek múltával, mert mindig hatalmas sikert arat a kultúrára éhes fesztiválozók körében. Először 2015-ben került megrendezésre ez a művészeti esemény, az ezt megelőző 17 évben lebonyolított Zsidó Nyári Fesztivál utódrendezvényeként hozták létre. 

1 3

Helyszín: Dohány utcai zsinagóga

5 2

Helyszín: Magyar Zene Háza

Hazai sztárok és külföldi hírességek ünneplik a Zsidó Kulturális Fesztivál fennállásának 25. évfordulóját, amely az idén színezüstbe öltözik, hiszen a zsidó vallási kegytárgyak jelentős része is ebből az ősi nemesfémből készül.

4 2

Helyszín: Rumbach Leó úti zsinagóga

A magyar zenei élet nagyszerű énekesei lépnek fel, felsorolni is nehéz például a Budapest Klezmer Band lép színpadra ezúttal Illényi Katicával és Szabó P- Szilveszterrel, Leonyid Gutkin zenész és producer által vezetett Binah Orchestra előadásában fellép Bereczki Zoltán, Gubik Petra, két Kuna-testvér, Müller Péter Sziámi, Pásztor Anna.

Klezmerband slider 705x556 keretes

Budapest Klezmer Band, sztárvendégek: Illényi Katica és Szabó P. Szilveszter

A fellépők között van Falusi Mariann, Koós Réka és Veres Mónika Nika akik felelevenítik a híres dalt: „Nékem csak Budapest kell”; Csonka András klasszikus Budapest-dalokkal szórakoztat, köztük lesz az Ujjé, a Ligetben nagyszerű és a Lövölde tér; Kamarás Iván legújabb szerzeményét is bemutatja, amelynek címe: „Budapest”; Vastag Tamás pedig a táncdalfesztivál hangulatát idézi meg több slágerekkel, köztük a Korda György és Balázs Klári által sikerre vitt Reptér című számmal. A koncert egyik csúcspontja lesz az a Máté Péter-dal, amelyet mind a hat fellépő művész közösen énekel. A kitűnő zenei alapot a Don Lázi Swingtet adja Lázár István vezetésével.

Sabbathsong slider 705x556 keretes

A Sabbathsong Klezmer Band

A Zsidó Kulturális Fesztiválról nem hiányozhat Masa Tamás által vezetett Sabbathsong Klezmer Band, jubileumi koncertet ad, hiszen a zenekar 25 éves, azaz éppen egyidős a fesztivállal. Repertoárjukban kezdettől fogva kiemelt szerepet kapnak a bibliai ihletésű zsoltárok, a kelet európai klezmer dalok, de játszanak mizrachi, ladino, jiddis, izraeli tradicionális és modern szerzeményeket is.

Malek Szulak slider 705x556 keretes

Malek Andi Soulistic feat. Szulák Andrea

Nem feledkezhetünk meg a Malek Andi Soulistic-ról sem, amely világszínvonalú zenészekből álló zenekar és  játékuk különleges lüktetése és kifinomult hangszerelése teszi a Malek Andi Soulistic együttest a magyarországi jazzvilág egyik legsokoldalúbb és legkiválóbb formációjává. Ezen az estén Az est művészvendége Szulák Andrea, aki nemcsak szólóban énekel majd, hanem hallhatjuk őt Malek Andival is duetteket énekelni. A két eltérő karakterű, különböző hangú énekesnő színpadi találkozása nem mindennapi zenei érdekességet ígér.

A fesztivál programja megtalálható a  https://www.zsidokulturalisfesztival.hu/programok-2023  alatt.


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák